Butter chicken czyli indyjski kurczak maslany- przepis oryginalny

 Hejka. 

Witam Was w moim pierwszym poscie- przedstawię dziś ulubione danie mojego pakistańskiego księcia- Butter chicken czyli aromatyczny kurczak maślany. 

Danie to zarówno uwielbia mój mąż, dzieci oraz odwiedzający nas goście.

Butter chicken- 6 porcji 

Zaczynamy od przygotowania marynaty:

150 ml jogurtu naturalnego

sok z połowy limonki

po 1 łyżeczce:

-kurkuma

-chili (w proszku lub w płatkach

-kumin

2 łyżeczki garam masal

2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru

900 g mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę (z piersi lub udek)

Umytego i osuszonego kurczaka wkładamy do miski dodajemy sok z limonki, przyprawy oraz jogurt naturalny.Calosc mieszamy,zakrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki ( można marynate przygotować dzień wcześniej - mięsko lepiej przejdzie przyprawami jak posiedzi sobie nockę w lodówce:-) )

Składniki gotowe do marynowania

Mój synuś marynuje kurczaka
Mały pomocnik marynuje mięsko 🙂

Przyprawy
Przyprawy 

Sos

125 g podprażonych orzechów nerkowca(dodaje czasami- proszę pamiętać,że orzechy nerkowca działają jak afrodyzjak)

60 g masła (ja daję ghee)

łyżka oleju (używam oliwę z oliwek )

2 cebule

1 łyżeczka mielonego kardamonu

1 łyżeczka cynamonu

2 liście laurowe

2 łyżeczki słodkiej papryki

500 g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki

Opcjonalnie można dodać:

200 ml rosołu lub warzywnego bulionu- osobiście dodaje tylko jak przychodzą goście- wtedy wersja jest bardziej spolszczona w oryginale nie dodajemy takich dodatków.

200 ml śmietany 12% lub 18

Przygotowanie:

W dużej patelni - często używam woka rozgrzewamy łyżkę oleju, masło i dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy: liść laurowy, kardamon i cynamon.Podsmażamy 2-3 minuty aż cebula się zeszkli, a zawartość patelni stanie się brązowa.

Dodajemy przecier pomidorowy- bądź pomidory z puszki ,ewentualny bulion, słodką paprykę, rozdrobnione orzechy nerkowca oraz całą zawartość miski z kurczakiem w marynacie.

Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30- 35 min- aż kurczak stanie się bardzo miękki i delikatny.

Dodajemy śmietanę, pozostałe orzechy (całe), mieszamy i gotujemy ok. 10 minut.

Podaje z ryżem basmati lub chlebkami naan 

Smacznego:-)

Najpierw smażymy cebulę 

Dodajemy przyprawy

Uwalnia się piękny aromat- pachnie przyprawami aż na klatce

Dusimy miesko

Prawidłowa konsystencja, prawie gotowe

Posiekana kolendra do dekoracji i nadania aromatu 






Smacznego 🙂



 






Komentarze

Popularne posty