Butter chicken czyli indyjski kurczak maslany- przepis oryginalny
Hejka.
Witam Was w moim pierwszym poscie- przedstawię dziś ulubione danie mojego pakistańskiego księcia- Butter chicken czyli aromatyczny kurczak maślany.
Danie to zarówno uwielbia mój mąż, dzieci oraz odwiedzający nas goście.
Butter chicken- 6 porcji
Zaczynamy od przygotowania marynaty:
150 ml jogurtu naturalnego
sok z połowy limonki
po 1 łyżeczce:
-kurkuma
-chili (w proszku lub w płatkach
-kumin
2 łyżeczki garam masal
2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru
900 g mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę (z piersi lub udek)
Umytego i osuszonego kurczaka wkładamy do miski dodajemy sok z limonki, przyprawy oraz jogurt naturalny.Calosc mieszamy,zakrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki ( można marynate przygotować dzień wcześniej - mięsko lepiej przejdzie przyprawami jak posiedzi sobie nockę w lodówce:-) )
Składniki gotowe do marynowania |
Mały pomocnik marynuje mięsko 🙂 |
Przyprawy |
Sos
125 g podprażonych orzechów nerkowca(dodaje czasami- proszę pamiętać,że orzechy nerkowca działają jak afrodyzjak)
60 g masła (ja daję ghee)
łyżka oleju (używam oliwę z oliwek )
2 cebule
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
2 liście laurowe
2 łyżeczki słodkiej papryki
500 g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
Opcjonalnie można dodać:
200 ml rosołu lub warzywnego bulionu- osobiście dodaje tylko jak przychodzą goście- wtedy wersja jest bardziej spolszczona w oryginale nie dodajemy takich dodatków.
200 ml śmietany 12% lub 18
Przygotowanie:
W dużej patelni - często używam woka rozgrzewamy łyżkę oleju, masło i dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy: liść laurowy, kardamon i cynamon.Podsmażamy 2-3 minuty aż cebula się zeszkli, a zawartość patelni stanie się brązowa.
Dodajemy przecier pomidorowy- bądź pomidory z puszki ,ewentualny bulion, słodką paprykę, rozdrobnione orzechy nerkowca oraz całą zawartość miski z kurczakiem w marynacie.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30- 35 min- aż kurczak stanie się bardzo miękki i delikatny.
Dodajemy śmietanę, pozostałe orzechy (całe), mieszamy i gotujemy ok. 10 minut.
Podaje z ryżem basmati lub chlebkami naan
Smacznego:-)
Najpierw smażymy cebulę |
Dodajemy przyprawy |
Uwalnia się piękny aromat- pachnie przyprawami aż na klatce |
Dusimy miesko |
Prawidłowa konsystencja, prawie gotowe |
Posiekana kolendra do dekoracji i nadania aromatu |
Komentarze
Prześlij komentarz