Indyjska, aromatyczna zupa pomidorowa

Hejka! W koncu dzieciaczki spia i mam czas,zeby wrzucic posta o mojej aromatycznej zupce pomidorowej, ktora dzis nam zaserwowalam. Jest to idealny posilek dla zapracowanych, gotowy w zaledwie 40 minut. Jutro jest poniedzialek, wiec dzien zupy pomidorowej to moze akurat komus przyda sie przepis na zdrowa, niskokaloryczna weganska zupke- bez miesa, kostki rosolowej i sztucznych dodatkow. Zaczynamy Indyjska zupa pomidorowa - aromatyczna i zdrowa🙂
Skladniki na 5 porcji 9 sredniej wielkosci pomidorow 2 sredniej wielkosci cebule 3 zabki czosnku 1 lyzeczka startego imbiru pol lyzeczki chilli pol lyzeczki garam masala pol lyzeczki kminu rzymskiego pol lyzeczki kolendry sok wycisniety z polowy limonki mleko kokosowe - do zabielenia kolendra do dekoracji maslo do natluszczenia woka ( ja uzywam ghee) Wykonanie: Cebule kroimi w kosteczke, czosnek przepiszczamy przez praske a imbir scieramy na tarce. Na rozgrzany tluszcz wrzucamy cebule z czosnkiem i imbirem - smazymy na zloty kolor.
Dodajemy wszystkie przyprawy razem z sokiem limonki, smazymy az aromat przypraw zacznie rozchodzic sie po domu :-)
Dodajemy pokrojone w kostke pomidory i smazymy okolo 5 minut,az zaczna sie rozpadac. Dolewamy okolo 700 ml wody i na malutkim ogniu, gotujemy okolo 30 minut.
Jak juz pomidorki calkiem sie rozpadna i zupa nabierze bardziej jednolitej konsystencji- wylaczamy ogien, przelewamy zupke do blendera i blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Na koniec dodajemy mleko kokosowe ewentualnie sol i pieprz no i kolendre do dekoracji.
Zupke mozna podawac z chlebkami naan, ryz basmati mawet tradycyjnie z makaronem.Ja zaserwowalam z pelnoziarnista tortilla madziewana tartym zoltym serem i kukurydza. Smacznego i much love Wanda

Komentarze

Popularne posty