Indyjska, aromatyczna zupa pomidorowa
Hejka!
W koncu dzieciaczki spia i mam czas,zeby wrzucic posta o mojej aromatycznej zupce pomidorowej, ktora dzis nam zaserwowalam. Jest to idealny posilek dla zapracowanych, gotowy w zaledwie 40 minut.
Jutro jest poniedzialek, wiec dzien zupy pomidorowej to moze akurat komus przyda sie przepis na zdrowa, niskokaloryczna weganska zupke- bez miesa, kostki rosolowej i sztucznych dodatkow.
Zaczynamy
Indyjska zupa pomidorowa - aromatyczna i zdrowa🙂
Skladniki na 5 porcji
9 sredniej wielkosci pomidorow
2 sredniej wielkosci cebule
3 zabki czosnku
1 lyzeczka startego imbiru
pol lyzeczki chilli
pol lyzeczki garam masala
pol lyzeczki kminu rzymskiego
pol lyzeczki kolendry
sok wycisniety z polowy limonki
mleko kokosowe - do zabielenia
kolendra do dekoracji
maslo do natluszczenia woka ( ja uzywam ghee)
Wykonanie:
Cebule kroimi w kosteczke, czosnek przepiszczamy przez praske a imbir scieramy na tarce.
Na rozgrzany tluszcz wrzucamy cebule z czosnkiem i imbirem - smazymy na zloty kolor.
Dodajemy wszystkie przyprawy razem z sokiem limonki, smazymy az aromat przypraw zacznie rozchodzic sie po domu :-)
Dodajemy pokrojone w kostke pomidory i
smazymy okolo 5 minut,az zaczna sie rozpadac.
Dolewamy okolo 700 ml wody i na malutkim ogniu, gotujemy okolo 30 minut.
Jak juz pomidorki calkiem sie rozpadna i zupa nabierze bardziej jednolitej konsystencji- wylaczamy ogien, przelewamy zupke do blendera i blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Na koniec dodajemy mleko kokosowe ewentualnie sol i pieprz no i kolendre do dekoracji.
Zupke mozna podawac z chlebkami naan, ryz basmati mawet tradycyjnie z makaronem.Ja zaserwowalam z pelnoziarnista tortilla madziewana tartym zoltym serem i kukurydza.
Smacznego i much love
Wanda
Komentarze
Prześlij komentarz