Hejka. Dzis zaprezentuje Wam danie kuchni indonezyjskiej Nasi goreng czyli smazony ryz z warzywami i kurczakiem,krewetkami lub w wersji weganskiej z tofu. Jest to obidek szybki, do ktorego mozna wykorzystac ryz z poprzedniego dnia.
Podpowiem Wam jak ugotowac idealny ryz czyli taki,zeby byl sypki i sie nie kleil.
No to zaczynamy
Nasi Goreng (6 porcji)
Składniki :
500 g kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
Kawałek imbiru (2cm)
Warzywa do nasi ( papryczka chilli, por, papryka czerwona, pak soi lub co kto lubi )
1 jajko
ketjap manis
sambal oelek (dodaje osobno na talerzu tylko dla meza)
Przygotowanie:
Gotujemy ryz:
Pluczemy na sitku az woda bedzie przezroczysta, wsypujemy do garnka,zalewamy woda ponad 2 cm nad ryzem,solimy. Na srednim ogniu gotujemy do momentu az woda zacznie wrzec, potem garnek zakrywamy szczelnie pokrywka owineta scierka, tak zeby para nie wydostawala sie na zewnatrz. Zmniejszamy plomien na najmniejszy i gotujemy okolo 25 minut. Ryz jest idealnie ugotowany, sypki i sie nie klei.
 |
Ryz basmati
|
 |
Gotujacy sie ryz pod przykryciem |

 |
Ugotowany ryz
Przygotowanie Nasi
Na olej wrzucamy cebule z czosnkiem i imbirem, dodajemy chilli |
i smazymy do momentu az przyprawy uwolnia aromat. Dorzucam pokrojonego w kostke kurczaka i smaze do miekkosci, dodajemy warzywa - smazymy kolo 5 minut az beda al dente na koncu dodaje ostudzony ryz.
Wszystko smaze przez pare minut, dodaje sos ketjap manis oraz z brzegu woka wlewam rozbeltane jajko- czekam 1-2 min az sie zetnie i mieszam dalej moje nasi.
Ogolnie jajko podawac mozna na koncu jako sadzone, ale niestety moj najmlodszy syn jest niejadkiem i w takiej formie by nie przeszlo, wiec ukrywam je w ryzu w formie rozbeltanego omleta.
No i szybki obiadek gotowy zaledwie w 40 minut.
Smacznego&much love!
Wandzia
Gotowe danie idealnie pasuje ze swiezo wycisnietym sokiem z pomaranczy |
Komentarze
Prześlij komentarz