Nihari czyli gulasz po pakistansku i indyjsku
Hejka!
Dziś wolny dzień z pracy, dlatego mogłam sobie pozwolić na dłuższe gotowanie a tego właśnie potrzebuje nasze Nihari.
Jest to aromatyczna, pyszna, lekko pikantna potrawa kuchni pakistańskiej i indyjskiej. Można zrobić ją zarówno z wolowinki jak i baraninki- u mnie dziś zagości to pierwsze.
Śmiało mogę powiedzieć,że osobiście baardzo ja lubię.
Zaczynamy od przygotowania garam nihari- to nic innego jak mieszanka przypraw specjalnych do Nihari
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka chilli
1/2 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
3 ziarna czarnego kardamonu
5 goździków
2 gwiazdki anyżu
Wykonanie:
Koper włoski, kmin rzymski, kardamon, goździki i anyż najpierw podprazyc na patelni, potem zmielić i połączyc z resztą przypraw do Nihari.
Składniki do gulaszu:
750 g mięsa wołowego lub baraniny z kością
1 duża cebula,
1 łyżka przecisnietego przez prasę czosnku
1 łyżka startego imbiru
Pół szklanki oleju
2 łyzeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżeczki soli
6 szklanek wody
2 indyjskie liście laurowe
3 łyżki mąki wieloziarnistej ( ja użyłam
pakistańskiej Atta)
Wykonanie:
Do wysokiego garnka wlewam olej, smażę chwilkę czosnek razem z imbirem, dodaje mięso obsmazam chwilę z każdej strony aż się zarumieni.
Wsypuję wszystkie przyprawy, podsmażam jeszcze chwilę, dolewam wodę, zakrywam garnek i na malutkim ogniu dusze mięsko,aż będzie mięciutkie ( średnio około 3 godzin, ale wiem,że u mojego męża w domu to mama już rano wstawiała to danie i nawet 6 godzin się gotowało) .
Jak mięsko już jest mięciutkie, mieszamy mąkę z 50 ml wody i zawiesinę wlewamy do gulaszu- mieszamy i gotujemy dalej.
Na oleju lub maselku klarowanym, smażymy na złoty kolor cebule, potem razem z tłuszczykiem dodajemy do gotującego się dania.
Dusimy kolejne 10 minut i już gotowe do podania :-)
U mnie dziś mężuś będzie jadł z rooti a dzieciom zaserwuje z bułeczka kajzerka ( trochę po polsku,ale dzieciom właśnie tak odpowiada)
Można podawać z ryżem, chlebkiem naan lub rooti.
Udekorować można zielona papryczka chilli oraz ćwiartka limonki, kolendra i paskami pokrojonego imbiru.
Smacznego & much love ♥️
Wandzia
Komentarze
Prześlij komentarz