Zarda czyli słodki ryż po pakistansku

Hejka:-)
 Jak zwykle kiedy moi najmlodsi poszli spac, ja mam czas na swoja pasję, czyli blogowanie :-) Dzis przedstawie Wam slodki deser pakistanski z ryzu - "Zarda". Danie slodkie i aromatyczne, idealne dla osob, ktore lubia smaki orientu. Deser ten wystepuje na kazdej pakistanskiej uroczystosci. Glownym skladnikiem jest ryz basmati, maslo (ghee), cukier oraz suszone owoce i bakalie.

 Przepis:

 1 szklanka mleka 
 2 szklanki ryżu basmati
 200 g masla lub ghee
 trzy szklanki cukru
 dwie laski cynamonu 5cm każda 
 7 goździków
 10 zielonych kardamonów
 bakalie w/uznania skórka pomarańczowa suszona albo kandyzowana, bądź starta ze swieżej pomaranczy barwnik do żywności, w zaleznosci od upodobania, ja dalam niebieski. 

 Przygotowanie:

 Ryż wrzucić na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do dużego garnka i gotować w jak największej ilości wody, tak aby każde ziarnko miało dużo miejsca. Dodać dwie łyżki oleju by się ryż nie kleił, dodać laskę cynamonu, kardamon, goździki, szczyptę szafranu. Wstawić na duży ogień do zagotowania, potem zmniejszyć do średniego. Ryż zamieszać kilka razy by się nie kleił, odcedzić jak tylko zacznie pachnieć. Trzeba uważać, by nie rozgotować ryżu. Ziarenka powinny być jeszcze trochę twarde, ale na tyle miękkie by się nie łamały. W osobnym garnku zagotowac wode z barwnikiem spozywczym, wsypac do niebieskiej wody ryz,zamieszac, poczekac az kazde ziarenko sie zabarwi. Na patelni ( ja jak zwykle uzywam woka) roztopic maslo (ghee), dodac mleko, cukier, bakalie, ryż- zamieszać. Jak wszystkie skladniki ladnie sie połączą i mleko troche odparuje, deser wylozyc na miseczki, poczekac az ostygnie i zajadac.
 Smacznego & Much love!

Uwaga podczas obrobki ryzu w woku,zmienil on kolor na morsko-zielony, ale nadal smakuje wysmienicie :-)

Komentarze

Popularne posty