Zarda czyli słodki ryż po pakistansku
Hejka:-)
Jak zwykle kiedy moi najmlodsi poszli spac, ja mam czas na swoja pasję, czyli blogowanie :-) Dzis przedstawie Wam slodki deser pakistanski z ryzu -
"Zarda". Danie slodkie i aromatyczne, idealne dla osob, ktore lubia smaki
orientu. Deser ten wystepuje na kazdej pakistanskiej uroczystosci. Glownym
skladnikiem jest ryz basmati, maslo (ghee), cukier oraz suszone owoce i bakalie.
Przepis:
1 szklanka mleka
2 szklanki ryżu basmati
200 g masla lub ghee
trzy szklanki cukru
dwie laski cynamonu 5cm każda
7 goździków
10 zielonych kardamonów
bakalie w/uznania skórka pomarańczowa suszona albo kandyzowana, bądź starta ze
swieżej pomaranczy barwnik do żywności, w zaleznosci od upodobania, ja dalam
niebieski.
Przygotowanie:
Ryż wrzucić na sitko i opłukać pod bieżącą wodą.
Przełożyć do dużego garnka i gotować w jak największej ilości wody, tak aby
każde ziarnko miało dużo miejsca. Dodać dwie łyżki oleju by się ryż nie kleił,
dodać laskę cynamonu, kardamon, goździki, szczyptę szafranu. Wstawić na duży
ogień do zagotowania, potem zmniejszyć do średniego. Ryż zamieszać kilka razy by
się nie kleił, odcedzić jak tylko zacznie pachnieć. Trzeba uważać, by nie
rozgotować ryżu. Ziarenka powinny być jeszcze trochę twarde, ale na tyle miękkie
by się nie łamały. W osobnym garnku zagotowac wode z barwnikiem spozywczym,
wsypac do niebieskiej wody ryz,zamieszac, poczekac az kazde ziarenko sie
zabarwi. Na patelni ( ja jak zwykle uzywam woka) roztopic maslo (ghee),
dodac mleko, cukier, bakalie, ryż- zamieszać. Jak wszystkie skladniki ladnie sie
połączą i mleko troche odparuje, deser wylozyc na miseczki, poczekac az ostygnie
i zajadac.
Komentarze
Prześlij komentarz