Ryż po pakistansku z warzywami

 Hejka! 

Dziś mega szybki pakistański obiadek ( jak na typowe pakistańskie czy indyjskie dania, przygotowanie czegoś w godzinę można zaliczyć do szybkiego gotowania).

Przepyszny,aromatyczny ryż basmati z warzywami u mnie z cieciorka, kukurydzą i zielonym groszkiem.

Super danie , polecam każdemu kto sobie zrobił akurat przerwę w jedzeniu mięsa lub jest wege:-)  

Składniki:

2 szklanki ryżu basmati 

2 średnie cebule 

4 ząbki czosnku 

2 cm startego imbiru

1 puszka pomidorów w puszce 

2 łyżeczki garam masala 

1 łyżeczka chilli 

3 ziarenka kardamonu 

Łyżeczka cynamonu 

Łyżeczka kurkumy 

Olej do smażenia około 30 ml lub masło klarowane ghee -2 łyżki

 Sól  

Wykonanie: 

Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praske. 

W garnku rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. 

Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy wszystkie przyprawy, smażymy do momentu aż w aromat palonych przypraw zacznie unosić się w kuchni, dodajemy pomidory z puszki lub 3 pokrojone w kostkę pomidory. 

Smażymy do uzyskania jednolitej

 konsystencji.

Ryż płuczemy na sitku, dosypujemy do garnka z przyprawami i pomidorami. Podsmażyć chwilę, dobrze wymieszać. 

Zalać 4 szklankami wody , wymieszać, dodać warzywa: groszek, cieciorke i kukurydzę, zamieszać i garnek przykryć pokrywką owiniętą czysta sciereczka i gotować na najmniejszym ogniu pół godziny. 

Mega proste, aromatyczne danie i do tego przepyszne. 

Podawać z dipem jogurtowym. 

Mój dip to:

Szklanka jogurtu naturalnego 

2 łyżki majonezu 

Pół cebuli czerwonej 

Pół ogórka zielonego 

1 łyżeczka czosnku mielonego 

Sól, pieprz 

Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i odstawić na 15 min do lodówki. 

Smacznego & much love ♥️ 










Ryż z warzywami podany z dipem jogurtowym 




Komentarze

Popularne posty