Ryż po pakistansku z warzywami
Hejka!
Dziś mega szybki pakistański obiadek ( jak na typowe pakistańskie czy indyjskie dania, przygotowanie czegoś w godzinę można zaliczyć do szybkiego gotowania).
Przepyszny,aromatyczny ryż basmati z warzywami u mnie z cieciorka, kukurydzą i zielonym groszkiem.
Super danie , polecam każdemu kto sobie zrobił akurat przerwę w jedzeniu mięsa lub jest wege:-)
Składniki:
2 szklanki ryżu basmati
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 cm startego imbiru
1 puszka pomidorów w puszce
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka chilli
3 ziarenka kardamonu
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka kurkumy
Olej do smażenia około 30 ml lub masło klarowane ghee -2 łyżki
Sól
Wykonanie:
Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praske.
W garnku rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir.
Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy wszystkie przyprawy, smażymy do momentu aż w aromat palonych przypraw zacznie unosić się w kuchni, dodajemy pomidory z puszki lub 3 pokrojone w kostkę pomidory.
Smażymy do uzyskania jednolitej
konsystencji.
Ryż płuczemy na sitku, dosypujemy do garnka z przyprawami i pomidorami. Podsmażyć chwilę, dobrze wymieszać.
Zalać 4 szklankami wody , wymieszać, dodać warzywa: groszek, cieciorke i kukurydzę, zamieszać i garnek przykryć pokrywką owiniętą czysta sciereczka i gotować na najmniejszym ogniu pół godziny.
Mega proste, aromatyczne danie i do tego przepyszne.
Podawać z dipem jogurtowym.
Mój dip to:
Szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
Pół cebuli czerwonej
Pół ogórka zielonego
1 łyżeczka czosnku mielonego
Sól, pieprz
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i odstawić na 15 min do lodówki.
Smacznego & much love ♥️
![]() |
Ryż z warzywami podany z dipem jogurtowym |
Komentarze
Prześlij komentarz