Ryż po nigeryjsku ( jollof)

 

 

Gotowe jollof czyli ryż pomidorowy 


 Hejka, hejka kochani:-) 

Przepraszam,że tak długo mnie nie było, ale musiałam naładować baterie. 

Dziś przychodzę do Was z mega hitem, który podbije serca zarówno Wasze jak i najmłodszych domowników. 

Danie mega proste nawet dla kompletnych laików.

 Poleciła mi je dziś przed szkołą mama jednego z chłopców, który chodzi z moim najmłodszym synem do klasy. Ojciec jest Nigeryjczykiem i to danie bardzo często gości u nich na stole - szczerze powiem,że od dziś też będę robić je regularnie, biorąc pod uwagę fakt,że danie znikło w mgnieniu oka.


To jollof - po naszemu ryż pomidorowy :-) 

Jollof 

Składniki: 

2 cebule 

3 ząbki czosnku 

2 pomidory ( można użyć pomidorów w puszcze)

2 szklanki ryżu ( ja pozostalam wierna basmati)

3 szklanki wody 

2 łyżeczki papryki ostrej 

2 liście laurowe 

1,5 łyżeczki kurkumy 

0,5 łyżeczki tymianku 

Sól 

2 kostki rosołowe lub szklanka bulionu

Oliwa 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem- smażymy. Dodajemy przyprawy, mieszamy, wrzucamy pokrojone pomidory, mieszamy i dalej smażymy aż pomidory się rozpadną.

Wsypujemy ryż i dalej smażymy około 5 minut, zalewamy  wodą- dodajemy kostki rosołowe( najlepiej oczywiście samodzielnie zrobione) lub bulion. Mieszamy 5 minut, jak woda zacznie się gotować, przykrywamy garnek pokrywką (szczelnie owiniętą mokra ściereczką).

Na malutkim ogniu gotujemy około 30 minut ,aż ryż będzie miękki.

Smacznego &much love 

Wandzia     










Jollof 😋

Gotowe danie, ryż ma piękny kolor, nie klei się no i najważniejsze - smakuje,że palce lizać.





Skladniki

 



Komentarze

Popularne posty