Ryż po nigeryjsku ( jollof)
Gotowe jollof czyli ryż pomidorowy |
Hejka, hejka kochani:-)
Przepraszam,że tak długo mnie nie było, ale musiałam naładować baterie.
Dziś przychodzę do Was z mega hitem, który podbije serca zarówno Wasze jak i najmłodszych domowników.
Danie mega proste nawet dla kompletnych laików.
Poleciła mi je dziś przed szkołą mama jednego z chłopców, który chodzi z moim najmłodszym synem do klasy. Ojciec jest Nigeryjczykiem i to danie bardzo często gości u nich na stole - szczerze powiem,że od dziś też będę robić je regularnie, biorąc pod uwagę fakt,że danie znikło w mgnieniu oka.
To jollof - po naszemu ryż pomidorowy :-)
Jollof
Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 pomidory ( można użyć pomidorów w puszcze)
2 szklanki ryżu ( ja pozostalam wierna basmati)
3 szklanki wody
2 łyżeczki papryki ostrej
2 liście laurowe
1,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki tymianku
Sól
2 kostki rosołowe lub szklanka bulionu
Oliwa
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem- smażymy. Dodajemy przyprawy, mieszamy, wrzucamy pokrojone pomidory, mieszamy i dalej smażymy aż pomidory się rozpadną.
Wsypujemy ryż i dalej smażymy około 5 minut, zalewamy wodą- dodajemy kostki rosołowe( najlepiej oczywiście samodzielnie zrobione) lub bulion. Mieszamy 5 minut, jak woda zacznie się gotować, przykrywamy garnek pokrywką (szczelnie owiniętą mokra ściereczką).
Na malutkim ogniu gotujemy około 30 minut ,aż ryż będzie miękki.
Smacznego &much love
Jollof 😋 |
Gotowe danie, ryż ma piękny kolor, nie klei się no i najważniejsze - smakuje,że palce lizać. |
Skladniki |
Komentarze
Prześlij komentarz