Fit brownie z buraków
Hejka!!?
Wczoraj zmodyfikowalam przepis przesłany przez panią z mojej grupy na FB ciasto z buraków na fit ciasto z buraków. Oryginalna wersja była mega kaloryczna a ja odchudziłam ją o jakieś 60 %
A więc olej z oryginału zastąpiłam jogurtem naturalnym, mąkę tortowa zmieszalam pół na pół z kokosową cukier zastąpiłam ksylitolem a gorzka czekoladę zamiast 200g dałam 100.
Oto przepis na moje Fit Brownie z buraków z kremem jogurtowym
5jaj
3/4maki kokosowej
3/4 mąki tortowej
1,5lyzeczki sody
1lyzeczka cukru waniliowego
1szklanka jogurtu naturalnego
100g gorzkiej czekolady
0.5szklanki ksylitolu
2sredniej wielkości buraki
Przygotowanie:
Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Czekoladę przekładamy do miseczki żaroodpornej. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Miseczkę wkładamy nad gorąca wodę i raz na jakiś czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki z jogurtem. Na koniec masę miksujemy z roztopioną czekoladą oraz buraczkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy.
Z racji tego,że ciasto wyszło wysokie postanowiłam przekroić na pół i przełożyć kremem jogurtowym.
Krem:
1 szklanka jogurtu
4 łyżki nasion chia
Żelatyna rozpuszczona w domowej roboty soku malinowym lub 1 galaretka owocowa rozpuszczona w 0.5 szklance wody
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z chia, wstawić do lodówki na 20 min aż nasiona napecznieja i wymieszać z rozpuszczona żelatyna bądź galaretka.
Przełożyć ciasto i wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Ciasto polać rozpuszczona gorzka czekoladą.
Przepyszne, mokre no i zniknęło w ciągu jednego dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz