Fit brownie z buraków

 Hejka!!?

Wczoraj zmodyfikowalam przepis przesłany przez panią z mojej grupy na FB   ciasto z buraków na fit ciasto z buraków. Oryginalna wersja była mega kaloryczna a ja odchudziłam ją o jakieś 60 %

A więc olej z oryginału zastąpiłam jogurtem naturalnym, mąkę tortowa zmieszalam pół na pół z kokosową cukier zastąpiłam ksylitolem a gorzka czekoladę zamiast 200g dałam 100.

Oto przepis na moje Fit  Brownie z buraków z kremem jogurtowym 

5jaj 

3/4maki kokosowej 

3/4 mąki tortowej 

1,5lyzeczki sody 

1lyzeczka cukru waniliowego

1szklanka jogurtu naturalnego 

100g gorzkiej czekolady 

0.5szklanki ksylitolu 

2sredniej wielkości buraki 

Przygotowanie: 

Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z  sodą. Czekoladę przekładamy do miseczki żaroodpornej. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Miseczkę wkładamy nad gorąca wodę i raz na jakiś czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki z jogurtem. Na koniec masę miksujemy z roztopioną czekoladą oraz buraczkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy.  

Z racji tego,że ciasto wyszło wysokie postanowiłam przekroić na pół i przełożyć kremem jogurtowym.

Krem:

1 szklanka jogurtu 

4 łyżki nasion chia 

Żelatyna rozpuszczona w domowej roboty soku malinowym lub 1 galaretka owocowa rozpuszczona w 0.5 szklance wody 

Przygotowanie: 

Jogurt wymieszać z chia, wstawić do lodówki na 20 min aż nasiona napecznieja i wymieszać z rozpuszczona żelatyna bądź galaretka.

Przełożyć ciasto i wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Ciasto polać rozpuszczona gorzka czekoladą. 

Przepyszne, mokre no i zniknęło w ciągu jednego dnia. 















Komentarze

Popularne posty