Fit zupa meksykańska

 Hejka!

Dziś wleciała na salony  jedna z moich ulubionych zimowych zup a mianowicie 

Fit zupka meksykańska:-)

Składniki:

1,5 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 

1 papryka czerwona 

0,5 kg mięsa mielonego z indyka,kurczaka lub w moim przypadku wołowinki

1 papryka żółta 

1 puszka pomidorów 

3 łyżki koncentratu 

1 marchewka 

1 cebula 

90 g kukurydzy z puszki lub konserwowej 

90 g fasoli czerwonej

3 ząbki czosnku 

Pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryczki chilli, sól pieprz, 

Łyżka masła (ghee) 

Przygotowanie:

Całą zupę przygotowuje w jednym garnku.

Rozpuszczam masełko (ghee) wrzucam pokrojoną w piórka cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę, dodaje przyprawy papryczkę chilli i paprykę słodką, mieszam do uwolnienia aromatu.

Dodaje pomidory z puszki, mieszam 3-4 minuty, następnie  mięso mielone- smażę jakieś 10 minut.

Dorzucam marchewkę i paprykę i mieszam przez okolo 5 minut. Całość zalewam bulionem - gotuje  15 minut. Dodaje koncentrat pomidorowy i można jeszcze wzbogacić zupkę o kilka ziemniaków. Gotować do miękkości ziemniaków ,na koniec dajemy kukurydzę i czerwoną fasolę. 

Zupa jest gęsta,sycąca i nie trzeba podawać jej z niczym,ale jak ktoś lubi to może zaserwować z tortillą. Ja polecam te zdrowsze - warzywne. 

Smacznego!!! 


Wersja dla męża z tortillą:-)


Komentarze

Popularne posty