Fit zupa meksykańska
Hejka!
Dziś wleciała na salony jedna z moich ulubionych zimowych zup a mianowicie
Fit zupka meksykańska:-)
Składniki:
1,5 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 papryka czerwona
0,5 kg mięsa mielonego z indyka,kurczaka lub w moim przypadku wołowinki
1 papryka żółta
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu
1 marchewka
1 cebula
90 g kukurydzy z puszki lub konserwowej
90 g fasoli czerwonej
3 ząbki czosnku
Pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryczki chilli, sól pieprz,
Łyżka masła (ghee)
Przygotowanie:
Całą zupę przygotowuje w jednym garnku.
Rozpuszczam masełko (ghee) wrzucam pokrojoną w piórka cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę, dodaje przyprawy papryczkę chilli i paprykę słodką, mieszam do uwolnienia aromatu.
Dodaje pomidory z puszki, mieszam 3-4 minuty, następnie mięso mielone- smażę jakieś 10 minut.
Dorzucam marchewkę i paprykę i mieszam przez okolo 5 minut. Całość zalewam bulionem - gotuje 15 minut. Dodaje koncentrat pomidorowy i można jeszcze wzbogacić zupkę o kilka ziemniaków. Gotować do miękkości ziemniaków ,na koniec dajemy kukurydzę i czerwoną fasolę.
Zupa jest gęsta,sycąca i nie trzeba podawać jej z niczym,ale jak ktoś lubi to może zaserwować z tortillą. Ja polecam te zdrowsze - warzywne.
Smacznego!!!
Wersja dla męża z tortillą:-) |
Komentarze
Prześlij komentarz