Kremowa zupa z soczewicy
Dzień dobry!
Dziś przedstawiam Wam bardzo łatwą w przygotowaniu zupę, przede wszystkim pyszną, zdrową, niskokaloryczną i lekkostrawną.
Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki
1 szkl czerwonej soczewicy
1 duża cebula
3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę lub 2 łyżeczki gotowej pasty czosnkowej
3 pomidory
1 marchewka
2 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego. Ja używam przeważnie bulionu drobiowego,który robię sama i potem wekuje.
Pół łyżeczki imbiru
Pół łyżeczki słodkiej papryki
Pół łyżeczki kurkumy
Szczypta chilli
2 łyżki masła
Pół łyżeczki curry ( ja osobiście korzystam z pasty curry- nadaje orientalnego smaku,ale wiem,że czasem jest niedostępna)
Sól,pieprz
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek, curry,imbir, paprykę i chilli. Smażymy aż zacznie uwalniać się aromat,dodajemy pokrojone pomidory i dalej smażymy. Jak pomidory rozpadną się, dodajemy suchą soczewicę ( gotuje się szybko,więc nie trzeba namaczać) i pokrojoną w kostkę marchewkę. Mieszamy aż składniki się połączą, zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu 25-30 minut.
Solimy,pieprzymy.
Zupka gotowa:-)
Można ją podawać jako krem- czyli trzeba zblendowac albo w pierwotnej postaci - bez blendowania.
Polecam posypać pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
Proszę dajcie znać znać co myślicie, smakuje Wam moja wersja czy coś dodaliście i wyszło mega ekstra.
Gotowa zupka-wersja krem,zblendowana |
Zalewamy bulionem i dusimy |
Czas dodać soczewicę |
Pomidorki rozpadają się |
Dodajemy pomidory |
Cebulkę z czosnkiem i przyprawami smażymy na masełku |
Podstawowe składniki |
Komentarze
Prześlij komentarz