Kremowa zupa z soczewicy

 Dzień dobry!

Dziś przedstawiam Wam bardzo łatwą w przygotowaniu zupę,  przede wszystkim pyszną, zdrową, niskokaloryczną i lekkostrawną.

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki

1 szkl czerwonej soczewicy

1 duża cebula 

3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę lub 2 łyżeczki gotowej pasty czosnkowej 

3 pomidory 

1 marchewka

2 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego. Ja używam przeważnie bulionu drobiowego,który robię sama i potem wekuje.

Pół łyżeczki imbiru 

Pół łyżeczki słodkiej papryki 

Pół łyżeczki kurkumy 

Szczypta chilli

2 łyżki masła 

Pół łyżeczki curry ( ja osobiście korzystam z pasty curry- nadaje orientalnego smaku,ale wiem,że czasem jest niedostępna)

Sól,pieprz 

Przygotowanie 

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek, curry,imbir, paprykę i chilli. Smażymy aż zacznie uwalniać się aromat,dodajemy pokrojone pomidory i dalej smażymy. Jak pomidory rozpadną się, dodajemy suchą soczewicę ( gotuje się szybko,więc nie trzeba namaczać) i pokrojoną w kostkę marchewkę. Mieszamy aż składniki się połączą, zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu 25-30 minut.

Solimy,pieprzymy.

Zupka gotowa:-)

Można ją podawać jako krem- czyli trzeba  zblendowac albo w pierwotnej postaci - bez blendowania.

Polecam posypać pokrojoną natką pietruszki. 

Smacznego! 

Proszę dajcie znać znać co myślicie,  smakuje Wam moja wersja czy coś dodaliście i wyszło mega ekstra. 

Gotowa zupka-wersja krem,zblendowana 

Zalewamy bulionem i dusimy 


Czas dodać soczewicę

Pomidorki rozpadają się 

Dodajemy pomidory


Cebulkę z czosnkiem i przyprawami smażymy na masełku


Podstawowe składniki











Komentarze

Popularne posty