Łosoś w mleczku kokosowym z warzywami

 Hejka!

Dziś na stół wleciała kolejna petarda, jeśli szukacie innej wersji podania łososia to ta jest właśnie dla Was: 

Mega prosty przepis 

Łosoś w paście cebulowej z mleczkiem kokosowym i warzywami 

Składniki 

500 g łososia 

Sok  z połowy cytryny 

2 łyżki oleju kokosowego 

1 cebula 

2 ząbki czosnku 

2 łyżeczki curry ( ja tradycyjnie użyłam pasty)

1 łyżeczka kurkumy 

1 gwiazdka anyżu 

2 łyżeczki soli 

1 szklanka passaty pomidorowej 

250 g warzyw (np brokuł, bob, fasolka szparagowa) 

115 g mleczka kokosowego 

4 łyżki śmietany 18% 

Łyżeczka pieprzu 

Pasta cebulowa:

5 cebul drobno pokroić, dusić na maśle klarowanym w litrze wody aż cebula się rozgotuje. Dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i zblendowac. 

Przygotowanie: 

1. Łososia obrać ze skóry i pokroić na kawałki około 3 cm - skropić sokiem z cytryny 

2. Na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w plasterki, kurkumę, curry,anyż i sól. Smaż przez 5 minut na dużym ogniu 

3 Dodaj passate pomidorową lub pomidory z puszki, pastę cebulową i gotuj 10 minut na małym ogniu.

4.Wrzuc pokrojone warzywa i duś 10 minut.

5 Wlej mleczko kokosowe,włóż kawałki łososia i delikatnie wymieszaj,potrząsając patelnią. Przykryj pokrywką i duś 10 minut na bardzo małym ogniu. 

Na koniec dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem 

6. Danie serwujemy z ryżem, tortillą lub innym pieczywem.

Smakuje obłędnie!!!! 

Polecam 


















Komentarze

Popularne posty