Łosoś w mleczku kokosowym z warzywami
Hejka!
Dziś na stół wleciała kolejna petarda, jeśli szukacie innej wersji podania łososia to ta jest właśnie dla Was:
Mega prosty przepis
Łosoś w paście cebulowej z mleczkiem kokosowym i warzywami
Składniki
500 g łososia
Sok z połowy cytryny
2 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry ( ja tradycyjnie użyłam pasty)
1 łyżeczka kurkumy
1 gwiazdka anyżu
2 łyżeczki soli
1 szklanka passaty pomidorowej
250 g warzyw (np brokuł, bob, fasolka szparagowa)
115 g mleczka kokosowego
4 łyżki śmietany 18%
Łyżeczka pieprzu
Pasta cebulowa:
5 cebul drobno pokroić, dusić na maśle klarowanym w litrze wody aż cebula się rozgotuje. Dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i zblendowac.
Przygotowanie:
1. Łososia obrać ze skóry i pokroić na kawałki około 3 cm - skropić sokiem z cytryny
2. Na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w plasterki, kurkumę, curry,anyż i sól. Smaż przez 5 minut na dużym ogniu
3 Dodaj passate pomidorową lub pomidory z puszki, pastę cebulową i gotuj 10 minut na małym ogniu.
4.Wrzuc pokrojone warzywa i duś 10 minut.
5 Wlej mleczko kokosowe,włóż kawałki łososia i delikatnie wymieszaj,potrząsając patelnią. Przykryj pokrywką i duś 10 minut na bardzo małym ogniu.
Na koniec dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem
6. Danie serwujemy z ryżem, tortillą lub innym pieczywem.
Smakuje obłędnie!!!!
Polecam
Komentarze
Prześlij komentarz