Ryż basmati z owocami morza
Hejka!!!!
Byłam ostatnio u przyjaciółki i napolce wśród książek kucharskich znalazłam źródło przepysznych,łatwych przepisów na dania kuchni azjatyckiej.
Dziś zrobiłam ryż basmati z aromatycznymi przyprawami i owocami morza- petarda!!!!
Składniki:
400 g ryżu basmati
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki curry lub 2 łyżki pasty curry
2 goździki
1 gwiazdkę anyżu
4 cm kawałek imbiru
0,5 łyżeczki kurkumy
200 g krewetek
300 g owoców morza ( ja użyłam mrożonych)
100 ml wody
2 łyżki sosu rybnego
3 łyżeczki posiekanych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
1.Ryż basmati gotujemy.
2. W głębokiej patelni na roztopionym masełku smażymy cebulę z czosnkiem, curry ( pasta curry) i wszystkimi przyprawami. Dorzucamy orzeszki i smażymy na większym ogniu przez pięć minut.
3. Dokładamy krewetki i owoce morza- smażymy przez około 5 minut.
4. Całość zalewamy wodą i dodajemy do smaku sos rybny. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
5. Stopniowo dodajemy ugotowany ryż basmati, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dalej dusimy na malutkim ogniu około 10 minut.
6. Podajemy z sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą.
Smacznego !!!!
W garnku opatulonym ścierką,gotuję ryż |
Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń