Warzywa w cebulowo-kokosowym sosie curry
Hejka!
Dziś przepis petarda- w dodatku same warzywa.
Zdrowiej być nie może.
Warzywa w cebulowo-kokosowym sosie curry
Składniki
Pasta cebulowa:
5 cebul pokrojonych w kostkę
1 l wody
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki masła klarownego
Przygotowanie:
Cebulę usmażyć na masełku,zalać wodą i dusić pod przykryciem aż się rozgotuje. Ostudzić,zblendowac,dodać jogurt i wymieszać.
Curry sos:
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
1 cukinia
Garść szpinaku
2 łyżki pasty curry
1 gwiazdka anyżu
2 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki soli
115 ml mleczka kokosowego
4 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Cebulę kroimy,smażymy na masełku, dodajemy pastę curry, czosnek i resztę przypraw. Smażymy kilka minut, dodajemy pokrojona w dużą kostkę cukinię i pozostałe warzywa- smażymy.
Zalewamy całość pastą cebulową, dusimy 20 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, dusimy kolejne 10 minut i na koniec dodajemy śmietanę.
Podajemy z ryżem basmati i posiekaną kolendrą.
Pasta z cebuli |
Komentarze
Prześlij komentarz