Warzywa w cebulowo-kokosowym sosie curry

 Hejka!

Dziś przepis petarda- w dodatku same warzywa.

Zdrowiej być nie może.

Warzywa w cebulowo-kokosowym sosie curry 

Składniki 

Pasta cebulowa: 

5 cebul pokrojonych w kostkę 

1 l wody 

2 łyżki jogurtu naturalnego 

2 łyżki masła klarownego 

Przygotowanie: 

Cebulę usmażyć na masełku,zalać wodą i dusić pod przykryciem aż się rozgotuje. Ostudzić,zblendowac,dodać jogurt i wymieszać. 

Curry sos: 

1 cebula 

2 ząbki czosnku 

6 pieczarek 

1 cukinia 

Garść szpinaku 

2 łyżki pasty curry 

1 gwiazdka anyżu 

2 łyżeczki kurkumy 

0,5 łyżeczki soli 

115 ml mleczka kokosowego 

4 łyżki śmietany  

Przygotowanie: 

Cebulę kroimy,smażymy na masełku, dodajemy pastę curry, czosnek i resztę przypraw. Smażymy kilka minut, dodajemy pokrojona w dużą kostkę cukinię i pozostałe warzywa- smażymy. 

Zalewamy całość pastą cebulową, dusimy 20 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, dusimy kolejne 10 minut i na koniec dodajemy śmietanę.

Podajemy z ryżem basmati i posiekaną kolendrą. 



 











Pasta z cebuli







Komentarze

Popularne posty