Ryż z kurczakiem, fasolą i kapustą pak choi
Hejka!!!!
Dziś to przeszłam samą siebie z gotowaniem. Nawet nie wiedziałam,że potrafię takie pyszne cudo wyczarować.
Nawet mój najmłodszy niejadek,zajadał aż mu się uszy trzęsły.
Polecam spróbować każdemu.
Składniki:
Ryż z kurczakiem, fasolką i kapustą pak choi
200 g ryżu jaśminowego lub basmati
3 ząbki czosnku
2 szalotki
1 papryczka chilli
5 grzybków shiitake
2 łyżki klarowanego masła
50 ml sosu rybnego
1/2 łyżeczki kurkumy
2 piersi z kurczaka
2 łyżeczki pasty curry
150 g fasolki szparagowej
1 mała kapustą pak choi
100 ml mleczka kokosowego
50 ml wody
1 łyżeczka ksylitolu
Wykonanie:
1. Ugotuj ryż 🍚
2. Namocz idrobno pokrój grzyby shiitake. Drobno posiekaną czosnek i szalotki,z papryczki chilli usuń pestki i pokrój ja w paseczki.
Przesmazaj te składniki na klarowanym maśle,razem z sosem rybnym i kurkumą około 3 minut.
3. Dodaj kurczaka pokrojonego w cienkie paski i pastę curry,smaż mieszając, około 7 minut, tak aby nie był surowy. Dodaj fasolkę i liście kapusty,smaż dwie minuty. Dodaj mleczko kokosowe, wodę i ewentualny ksylitol.
Dus na średnim ogniu przez około 10 minut lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje.
4. Wyłóż ryż na talerz,a na nim połóż gotowe curry.
Smacznego!!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz