Ryż z kurczakiem, fasolą i kapustą pak choi

 Hejka!!!!

Dziś to przeszłam samą siebie z gotowaniem. Nawet nie wiedziałam,że potrafię takie pyszne cudo wyczarować.

Nawet mój najmłodszy niejadek,zajadał aż mu się uszy trzęsły.

Polecam spróbować każdemu. 

Składniki: 

Ryż z kurczakiem, fasolką i kapustą pak choi 

200 g ryżu jaśminowego lub basmati 

3 ząbki czosnku 

2 szalotki 

1 papryczka chilli 

5 grzybków shiitake 

2 łyżki klarowanego masła 

50 ml sosu rybnego 

1/2 łyżeczki kurkumy 

2 piersi z kurczaka 

2 łyżeczki pasty curry 

150 g fasolki szparagowej 

1 mała kapustą pak choi 

100 ml mleczka kokosowego 

50 ml wody 

1 łyżeczka ksylitolu  

Wykonanie:

1. Ugotuj ryż 🍚 

2. Namocz idrobno pokrój grzyby shiitake. Drobno posiekaną czosnek i szalotki,z papryczki chilli usuń pestki i pokrój ja w paseczki.

Przesmazaj te składniki na klarowanym maśle,razem z sosem rybnym i kurkumą około 3 minut.

3. Dodaj kurczaka pokrojonego w cienkie paski i pastę curry,smaż mieszając, około 7 minut, tak aby nie był surowy. Dodaj fasolkę i liście kapusty,smaż dwie minuty. Dodaj mleczko kokosowe, wodę i ewentualny ksylitol. 

Dus na średnim ogniu przez około 10 minut lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje.

4. Wyłóż ryż na talerz,a na nim połóż gotowe curry. 

Smacznego!!!!! 


















Komentarze

Popularne posty